Herfst seizoen
Overig

Blijf warm in de herfst

De herfst wordt in Ayurveda het ‘Vata seizoen’ genoemd. Met zijn afbrekende en koude eigenschappen is het belangrijk te gaan voor gronding, olie, verwarmende specerijen en aardse groenten.

Vata dosha

Elk seizoen speelt er een dosha de hoofdrol, wat inhoudt dat er een bepaalde energie dominant is. Sta hier eens bewust bij stil en je zult ervaren dat elk seizoen anders aanvoelt en bepaalde kwaliteiten biedt. In de herfst is dit Vata dosha, opgebouwd uit de elementen ether en lucht.

Ether is het meest spiritueel van de vijf elementen. Wellicht voel je in het herfstseizoen ook meer behoefte aan stilte en beoefen je graag yoga en meditatie om naar binnen te keren.

Lucht is verbonden met creativiteit en beweging. De kunst in de herfst is om kalm te blijven zodat je de creatieve energie optimaal kunt benutten. Deze energie kan namelijk ook snel omslaan in onrust en slapeloosheid.

Vata tips

Vata dosha heeft afbrekende en koude eigenschappen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een droge huid, constipatie, gewrichtspijnen, slapeloosheiden koude handen en voeten. Dit willen we natuurlijk voorkomen (of herstellen).

Hoe houd je vata in balans? Like increases like en dit betekent dat je altijd het tegenovergestelde moet doen van de Dosha eigenschappen. Warmte en regelmaat brengen Vata in balans en dit doe je met de volgende tips:

 • Breng regelmaat aan. Sta vroeg op (zo maak je gebruik van de spirituele energie in de herfst) en begin met een ochtendritueel. Eet je lunch en avondeten op gezette tijden en zorg dat je elke avond op tijd weer in bed ligt, dit houdt in voor 22.00.
 • Vermijd onnodige prikkels, door het verminderen van je tv en je telefoongebruik. Vata dosha is verbonden met je zenuwstelsel en prikkels zorgen voor extra onrust.
 • Olie! Voeg olie toe aan je voeding, smeer het op je huid en spoel ermee (oil-pulling). Lees hier hoe je een dagelijkse warme oliemassage doet: abhyanga. Spoelen met sesamolie heeft een voedend effect op je mond en geeft extra kracht aan tanden en tandvlees. Je kunt zelfs sesamolie in je neusgaten doen. Dit helpt bij verkoudheid en bevordert geestelijke helderheid.
 • Gebruik rustgevende etherische geuren als lavendel. Verspreid ze in je huis met een diffuser, gebruik ze als parfum of voeg ze toe aan sesamolie wanneer je jezelf masseert.
 • Slaap genoeg. In de herfst heb je meer slaap nodig dan in de zomer ;).
 • Heb je last van verkoudheid, weinig energie en moeite met opstaan? Doe een Ayurvedische herfstreiniging om jezelf te ontdoen van afvalstoffen.
 • Ashwagandha wordt ook wel de Indiase ginseng genoemd. Het is een kruid voor extra rust en kracht, vermindert stressgevoeligheid, kalmeert je zenuwen en je slaapt er heerlijk diep op. Neem het in een beker warme amandelmelk met kaneel en wat cacao voor het slapengaan.
 • Ga in dit seizoen voor grondende yoga houdingen als savasana en doe een restorative yoga of yin class. Ook heel fijn: de pranayama anuloma viloma, deze balanceert Vata direct.
 • Focus op voedende, warme en zoete voeding. Je zult zien dat je eetlust in de herfst toeneemt (vanwege de kou gaat Agni harder werken). Probeer rauwe voeding, zoals salades, te vermijden dit zorgt voor meer lucht in het systeem.
 • Spice it up! Ga in de herfst voor verwarmende specerijen als kaneel, gember en steranijs. Heerlijk in een chai of door je havermout.
 • Toch last van constipatie? In Ayurveda gebruiken we hier de kruiden amrutadi en triphala voor. Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op.