Ayurveda haar, Dandelien
Overig

Een gezonde haardos met Ayurveda

Ayurveda heeft voor mij op elke vraag een antwoord! Of het nou gaat over voeding, hoeveel uur slaap je nodig hebt of de reden dat we hier op aarde zijn. Deze blog gaat over haircare want ook daar heeft Ayurveda tips voor!

Kapha vrouwen zijn vaak gezegend met een volle haardos, haar van vata is vaak dun en droog en als pitta kun je snel last hebben van haaruitval en grijze haren.

Hoe zorg je voor gezond haar?

Allereerst is een levensstijl met gezonde voeding, voldoende ontspanning en plezier belangrijk. Op deze manier kunnen alle weefsels in je lichaam goed gevoed worden.

De Ayurveda gaat er namelijk vanuit dat elk lichaamsweefsel de volgende voedt. Dit houdt in dat vanaf het moment dat jij iets eet, het 35 dagen duurt voordat je lichaam hier ‘’ojas’’ van heeft gemaakt. Dit staat voor levenskracht en vitaliteit en daarmee komt het verteringsproces tot een eind. Dit proces gaat in 7 stappen, we kennen namelijk 7 lichaamsweefsels en iedere stap neemt ongeveer 5 dagen in beslag voordat de volgende begint. Bijzonder toch?!

Asthi dhatu

Haren zijn een bijproduct van asthi dhatu, dit is het vijfde lichaamsweefsel en zijn je botten. Om je lichaam goede voeding te kunnen geven voor je haren, dienen alle processen daarvoor probleemloos te zijn verlopen. Asthi dhatu heeft grote affiniteit met vata dosha en hiervoor is calcium erg belangrijk. Ik ga je wat voeding & lifestyle tips geven voor deze dhatu:

  • Biologische zuivelproducten (of kies voor amandelmelk)
  • Donkere bladgroenten
  • Sesamzaden
  • Mineralenbad of (voeten)bad
  • Kokosnoot
  • Yoga & pilates
  • Ondersteuning op spiritueel niveau

Pitta en grijze haren

Naast te veel droogte (vata) hebben haar problemen vaak te maken met pitta dosha. Je kunt denken aan dunner wordend haar en grijs haar. Pitta is de dosha van het vuurelement en wanneer er te veel pitta in je lichaam aanwezig is brandt je haar letterlijk op.

Brahmi

Het antwoord op een gezonde haardos is het kruid brahmi. Brahmi is een plant dat behoort tot de weegbree familie en groeit in warme tropische klimaten. Het kan stress verlichten, helpen bij concentratie, het geheugen, zenuwstelsel en gezond haar. In Ayurvedische termen is het een tridoshic kruid wat het geschikt maakt voor vata, pitta en kapha.

Brahmi kan worden ingenomen met warme melk, maar wordt ook verwerkt in haarproducten zoals haarolie en (droog)shampoo.

Bringraj taila is een haarolie voor gezond haar. Taila staat voor olie en bringraj de kruidenmix die goed is voor je haar. Gebruik deze bij een droge hoofdhuid en roos, maar ook bij dun haar, postpartum of om je haar gezond te houden. Je kunt één keer per week een haarmasker nemen. Masseer het in je haar en hoofdhuid, laat het even intrekken en spoel het na een halfuur (of de volgende ochtend) weer uit.

Nourished heeft een hele fijne droogshampoo waar brahmi in verwerkt zit en een lijn met shampoo, conditioner en haarolie die ruikt naar vanille en cedarwoord. Twee geuren die vata en pitta balanceren. Echt genieten in je badkamer.

Hopelijk geven bovenstaande tips je handvatten om aan de slag te gaan met je haar. Heb je erg veel last van haaruitval dan kan ik je ook persoonlijk begeleiden tijdens een consult of traject en komen we samen tot de kern van het probleem!