
Ayurveda op vakantie
Ik ga op vakantie en neem mee: mijn tongschraper, KKV thee, kruiden, natuurlijke zonnebrand en een heerlijk leesboek! De zomer vraagt erom om erop uit te trekken, op vakantie te gaan naar een warme zonbestemming of fijn in eigen land rond te touren.
Het element vuur overheerst (in ayurvedische termen het pitta seizoen) en we mogen alles een beetje op zijn beloop laten. Go with the flow! Toch is het fijn om balans te houden en aan bepaalde rituelen vast te houden óf te weten wat je moet doen wanneer je net iets te veel franse kaas gegeten hebt ;).
Goodmorning in the sun
In mijn vakantietas mag de tongschraper niet ontbreken. Even belangrijk als het poetsen van je tanden. ’s Nachts werkt je lichaam namelijk om zich te ontgiften en afvalstoffen komen o.a. naar boven via je tong. Zonde als je die met het ontbijt weer terug je lichaam in brengt. Schraap ze eraf, poets je tanden en neem daarna een glas lauwwarm water om je spijsvertering wakker te maken.
Een kaasje te veel
Op vakantie eet je vaak anders en houd je je niet zo trouw aan je persoonlijke (ochtend) rituelen. Geen probleem het zomerseizoen is er om los te laten en mee te gaan in de flow van de dag. Wel kan het fijn zijn om iets achter de hand te hebben als de pizza niet zo goed valt of wanneer je last krijgt van maagzuur van dat tweede rode wijntje. KKV thee is here to rescue. KKV staat voor de kruiden: Komijn, Koriander en Venkel. Het brengt alle drie de dosha’s in balans, helpt bij buikpijn, maagzuur, blaasontsteking en ondersteunt je spijsverteringsvuur.
Komijn is goed voor de spijsvertering en ondersteunt de lever.
Koriander is een perfect detox kruid en werkt verkoelend
Venkel helpt bij een opgeblazen gevoel en vermindert darmgassen.
Het recept voor KKV thee vind je hier.
Vakantie constipatie
Door reizen gaat het element lucht (vata) omhoog, wat ook gebeurt bij onverwachte gebeurtenissen of als je van (leef)omgeving verandert. Je kunt dit balanceren door, wanneer je met de auto reist, te stoppen om een maaltijd/snack te eten. Wanneer je tijdens het reizen eet breng je vata nog meer uit balans. Is dit niet mogelijk (bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht) kies dan in ieder geval voor warm. Salades en crackers verhogen het lucht element, dus kies liever voor een maaltijdsoep of mok warme melk met rustgevende kruiden.
Is vata te hoog dan kun je dit merken aan de volgende symptomen. Last van buikpijn, onrust, slapeloosheid, constipatie. Ook hier geldt weer voeg warmte toe (middels thee en voeding) of smeer jezelf in met warme olie (abhyanga) om vata te balanceren. Een heel fijn kruid wat mij altijd de vakantie doorbrengt is triphala. Het is een bekende ayurvedische combinatie van de drie vruchten: amalaki, haritaki, bibhitaki. Verkrijbaar in poeder of tabletvorm. De kruidenformule is rijk aan vitamine c, werkt reinigend en stimuleert de darmwerking. Erg goed in te zetten bij vakantie constipatie.
Kokosolie als aftersun
Heel de dag op het strand gelegen? Dan kan je huid wel wat extra aandacht gebruiken. Doe een zelfmassage met kokosolie, heerlijk verkoelend en voedend voor je huid. Kokosolie heeft ook een beschermingsfactor van 5-10 spf. Dus als je op een bestemming bent met weinig zon of je je veel in de schaduw bevindt, kan het ook dienen als zonnebrandcrème.
Te veel in de zon gezeten? Voeg dan het kruid neem toe aan je kokosolie of verrijk hem met aloe vera.
Je gezicht extra verzorgen kun je doen met rozenwater. Spray je gezicht ermee in na het douchen of doordrenk watjes met rozenwater. De watjes kun je op je ogen leggen. Dit helpt je heerlijk ontspannen en geïrriteerde ogen tot rust te brengen. Pitta (het zomerseizoen) staat in verbinden met je ogen dus het kan best dat je hier op het moment meer lat van hebt.
Stay hydrated
Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming? Zorg dat je goed gehydrateerd blijft! Een perfect zomerdrankje is kokosnootwater of wat dacht je van een koude hibiscusthee, met munt. Voor wat extra verkoeling (of als je een pitta constitutie hebt) kun je pure aloe vera sap toevoegen. Drink je drankje altijd op kamertemperatuur. Ijskoud dooft je spijsverteringsvuurtje en zorgt ervoor dat je lichaam moet schakelen van heel warm naar koud, dit kost veel energie en je lichaam kan zich maar op één ding tegelijk focussen.
Ik wens je een hele fijne (ayurvedische) zomer!

Ayurveda het Hoe, Wat en Waarom
Dit vind je misschien ook leuk

Namasté
28 april 2020
Ayurveda ochtendritueel: start je dag met deze box basisproducten
10 november 2020