Over mij

Namasté

Daar is hij dan: mijn eerste bericht op mijn website Dandelien! Ik hoop je hier te kunnen inspireren en je de weg te wijzen in de wereld van Ayurveda.

Ik vind Ayurveda fantastisch! Het kwam een aantal jaar geleden op mijn pad en verklaarde zoveel dingen. Zo kon ik als klein meisje al niet goed tegen brood en reageerde ik heftig op suiker. Met de kennis van Ayurveda en de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) is duidelijk te verklaren waarom ik zo reageerde. Ik heb geleerd wat ik wel kan eten en ook dat iets de ene keer weer anders valt dan een andere keer. Het leven is continue in beweging en dat ben jij ook. Zo heb je in de herfst bijvoorbeeld meer trek in voedende en zware voedingsmiddelen en behoefte aan gronding. Waar je in de zomer zin hebt in lichter eten en verkoelende dranken.

Zomer: pitta dosha

Ik zal je het voorbeeld van de zomer uitleggen. In de zomer is pitta dosha dominant dit bestaat uit de elementen vuur en water. Ayurveda gaat uit van het principe like increases like wat betekent dat als je meer vuur gaat toevoegen pitta nog meer uit balans raakt. Een pitta onbalans resulteert o.a. in het over je grenzen heen gaat, woede en irritatie, brandend maagzuur enzovoorts. Om dit te voorkomen is het van belang niet te veel verwarmende specerijen in je voeding te verwerken en geen geraffineerde suikers tot je nemen.

Om pitta dosha te balanceren doe je het tegenovergestelde en neem je verkoelende voedingsmiddelen tot je als koriander, kokoswater en spinazie. Ook is het belangrijk TLC (tender, love en care) momenten in te plannen en zo zijn er nog tal van andere remedies. Belangrijk is om per moment te kijken wat precies jouw disbalans is. Iedereen is uniek!Hopelijk mag ik je vaker verblijden met Ayurvedische berichten. Je kunt ook contact opnemen voor een persoonlijk consult ik help je graag Ayurveda toe te passen in jouw dagelijkse leven.